Реджеп Тайип Ердоган положи клетва като президент за трети път и

...
Реджеп Тайип Ердоган положи клетва като президент за трети път и
Коментари Харесай

Ердоган встъпи в длъжност като президент за трети път

Реджеп Тайип Ердоган положи клетва като президент за трети път и стартира третото си десетилетие ръководство на Турция. На инаугурацията участваха 20 държавни глави, измежду които и българският президент Румен Радев.

При засилени ограничения за сигурност и четири обособени тържествени церемонии –президентът Ердоган встъпи в служба, откакто съумя да си обезпечи победа на историческия балотаж предходната седмица.

Ще има ли пробив на Турция в постигането на мир сред Русия и Украйна?

В Анкара дойдоха делегации и държавни ръководители от над 70 страни. Сред гостите е и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който ще търси отблокиране на процеса по присъединението на Швеция към Алианса. В турската столица е и президентът Румен Радев дружно със брачната половинка си Десислава Радева, както и Вежди Рашидов.

Аплодисменти посрещнаха  президента Ердоган в Народното събрание, където постави клетва за трети пъти като държавен глава.

„ Аз, като президент, се кълна в своята чест и честност пред великата турска нация и история да вардя съществуването и независимостта на страната “, съобщи Ердоган.

След тържествената гала Ердоган посети мавзолея на създателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк и се насочи към формалната вечеря със международните водачи, където участва и българската делегация. По думите на президента Румен Радев България и Турция са сключили основни съглашения в областта на енергетиката.

„ След визитата ми в Истанбул сключихме съглашение и получаваме достъп до всички турски терминали за полутечен газ, с запазен потенциал от 1,5 милиарда на година, за 13 години. Ние сме единствената страна, която съумя да реализира сходно съглашение “, сподели Радев.

Той съобщи още че има мощно развиване в транспортната съгласуваност сред двете страни се развива.

„ Трябва да открием разширението на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Оптимизирахме единствената жп линия сред нашите две страни. Предстои да се подпише меморандум за създаване на втора жп линия сред Елхово, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Лесово “ и Одрин с поддръжката на Европейски Съюз “, добави президентът.

Опонентът му Кемал Кълъчдароглу увери, че „ битката за демокрацията няма да спре “

Президентът Радев се срещна и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Темата на диалога е била укрепването на сигурността в Източна Европа.

По-късно през днешния ден президентът Ердоган ще разгласи и състава на новия кабинет, като с необикновен интерес се следи кой ще е министър на финансите и ще би трябвало да се оправя с тежката икономическа рецесия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР